Jedzenie można podawać na wiele sposobów, w tym „rzucać” je na talerz. Jeśli chcesz samodzielnie odświeżyć wizualny element przygotowywanych dań, przyjrzyj się stylom, jakimi posługują się wytrawni restauratorzy!
W tradycyjnym podejściu do „wyobrażania sobie” posiłków tarcza zegara pełni rolę punktu odniesienia. Przystawkę lub danie główne na kolację „serwuje się” między 4 a 8 rano. Skrobię podaje się od 9:00 do 10:00, a warzywa od 14:00. do 15:00 Sos można podawać na danie główne lub obok niego. Ten prosty format może działać tak długo, jak utwory są zbalansowane. Użyj „reguły trzech”, nakładających się elementów i talerza jako tła, aby go oprawić.
Mocne, wyraziste linie biegnące pionowo, poziomo lub ukośnie nadają talerzowi piękny i logiczny wymiar. Linie mogą być wykonane z mięsem, warzywami i sosami. Wzory są tworzone przez ich powtarzanie, a wariacje przez ich krzyżowanie lub nakładanie się. Włączenie różnych rodzajów żywności i odpowiednio rozmieszczonych dodatków przełamuje powtarzalność linii.
„Kokardki, dźwięki i zawirowania” nadają płytce wrażenie płynności i ruchu, łagodząc twarde, kanciaste rysy. Sosy są często wykorzystywane do tworzenia krzywych. Uwagę zwiedzającego przykuwa kilka typów łuków ze względu na ich niecentryczne podejście. Innym przykładem łuku jest złoty podział, który jest spiralnym wzorem widocznym w naturze, takim jak muszle ślimaków i słoneczniki, i używanym w sztuce i architekturze.
Technika sztaplowania daje większą wysokość płyty ze względu na pionowe ułożenie elementów. Pozwala to na układanie jedzenia w dowolnej kolejności, ale zmieniaj składniki, aby uzyskać różnorodność kształtów i kolorów, aby uniknąć wrażenia, że masz do czynienia z krajalnicą do ciasta. Główny element dania powinien znajdować się poza środkiem, zazwyczaj po lewej stronie, z dodatkami i sosem, aby je urozmaicić. W tym wariancie można wykorzystać na przykład chipsy warzywne.
Oddziel okrągłe lub kwadratowe wzory geometryczne, używając warzyw, makaronu lub nasion słonecznika. Sosy stanowią wykończenie i pomoc w tworzeniu kompozycji dania.
Tria to typowy sposób na małe talerze i samplery, który wykorzystuje liczby nieparzyste i ujemną przestrzeń. Jest to technika oferowania sezonowych potraw gotowanych na trzy różne sposoby. To także szansa dla szefa kuchni, aby pochwalić się różnymi kreatywnymi połączeniami gotowania i rozwiązaniami dla smakoszy.
Istnieje kilka metod eksponowania jedzenia i możemy wybrać ten, który najlepiej odpowiada naszym potrzebom. Posiadanie odpowiednich instrumentów w postaci kompleksowej obsługi obiadowej będzie miało kluczowe znaczenie, czy chcemy zaskoczyć naszych gości awangardą na talerzu, czy nie. Ten pozwoli Ci wcielić w życie każdą koncepcję podczas zabawy w kuchni, więc spróbuj i zobacz, co możesz wymyślić. Powodzenia i pamiętaj, w tej przestrzeni chodzi przede wszystkim o zabawę!
Partner artykułu: Prymus AGD
Serwis mazury24.eu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!