ReklamaA1 - Sylwester Stranda

Mamy wysyp grzybów. Niestety nie na Mazurach

Poradniki28 września 2022, 11:31Komentarzy: 1
Mamy wysyp grzybów. Niestety nie na Mazurach
 fot. Mazury24.eu

Przyroda Mazur to głównie - rezerwaty, parki krajobrazowe, jeziora, rzeki oraz lasy. Te ostatnie, szczególnie jesienią stają się bardzo popularne wśród fanów runa leśnego. Niestety grzybów w mazurskich lasach jest jak na lekarstwo, można powiedzieć, że nie ma ich w ogóle.

Liczne informacje w mediach społecznościowych wskazują, że w niektórych rejonach Polski jest istny wysyp grzybów, w tym także najbardziej pożądanych – prawdziwków. Dlaczego tak się dzieje, że w jednej części kraju jest klęska urodzaju, a w niektórych miejscach nie znajdziemy nawet muchomora?

Przyczyną jest bardzo niska wilgotność podłoża. Ostatnie lato w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich było bardzo suche i gorące, a to z kolei niekorzystnie wpłynęło na rozwój grzybni. Dobrą informacją jest to, że jeśli będą opady deszczu, a nie będzie mrozów, to grzyby będziemy mogli zbierać do końca października, a nawet dłużej.

Abecadło grzybiarza

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Nie należy zbierać grzybów "starych" i zepsutych.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
  • W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
  • Nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.

Uwaga!

Grzyby wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała.

ReklamaC1 - Restauracja Kormoran

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 9

  • 5
    Czuje się - ZADOWOLONY
    ZADOWOLONY
  • 0
    Czuje się - ZASKOCZONY
    ZASKOCZONY
  • 1
    Czuje się - POINFORMOWANY
    POINFORMOWANY
  • 2
    Czuje się - OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    Czuje się - SMUTNY
    SMUTNY
  • 0
    Czuje się - WKURZONY
    WKURZONY
  • 1
    Czuje się - BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

ReklamaB0 - Moja Koja

Daj nam znać

Jeśli coś się na Mazurach zafascynowało, wzburzyło lub chcesz się tym podzielić z czytelnikami naszego serwisu
Daj nam znać
ReklamaB1 - Karos Pomosty Pływające
ReklamaA2 - Mazurska Jagnięcina