W Hotelu Anders w Starych Jabłonkach trwa I Festiwal Kulinarny „Mazury Zachodnie od kuchni”, promujący najmłodszy szlak kulinarny w Polsce. To "najsmaczniejsze" wydarzenie otwierające sezon turystyczny w tej części Mazur.
Gościem specjalnym festiwalu jest Karol Okrasa, jeden z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce. Jego programy kulinarne są nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej.
Przez cały dzień na odwiedzających czekają kilka stref: strefa wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów na ponad 50 stoiskach, strefa dla rodzin z dziećmi przygotowaną przez Polski Bon Turystyczny, strefa bezpieczeństwa, o którą zadbają strażacy i policjanci, strefa wodna, strefa slow (wypoczynku), strefa pokazów kulinarnych, strefa edukacyjna.
Natomiast głównym punktem wydarzenia jest konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022” oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Wyjątkową atrakcją dla odwiedzających jest gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Cały dochód z jej sprzedaży zostanie przekazany dla małej Kingi z Olsztyna chorującej na rdzeniowy zanik mięśni. Festiwal to także wspaniała okazja do zapoznania się z ofertą firm, instytucji i muzeów z regionu, a także promowania Polskiego Bonu Turystycznego na Warmii i Mazurach.
Na scenie wystąpi także Zespół Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO” z Olsztyna, który zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce, natomiast o wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rockowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.
Rozpoczęcie imprezy godz. 12.00, zakończenie ok. 20.00
W programie:
11.00 – otwarcie bram
12.00 – rozpoczęcie, przywitanie gości Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa warmińsko-mazurskiego, Tomasz Dowgiałło, Prezes Zarządu Hotelu Anders
12.30 – przedstawienie drużyn, które wezmą udział w Konkursie Kulinarnym, rozpoczęcie gotowania
12.45-14.30 – rozmowy przy stole:
– Turystyka kulinarna nowy trend w podróżowaniu – Karol Okrasa, autorytet kulinarny, Sylwia Jaskulska, Wicemarszałek Województwa warmińsko-mazurskiego, Paweł Kunz, dziennikarz, podróżnik
– Co jadano na mazurskich stołach? – Piotr Lisowski, Prezes Zachodniomazurskiego Stowarzyszenia Przewodników
– Rozmowy o polskim stole. Dzieje alkoholu i kultura picia na ziemiach polskich – Andrzej Szumowski, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Polska Wódka, Adam Gąsior, redaktor naczelny portalu WaszaTurystyka.pl, Marcin Różycki, Wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej
12.00-18.00 – animacje w strefie dla dzieci
14.15-15.00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca UWM „KORTOWO”, zabawa z gośćmi
15.10-15:30 – ogłoszenie wyników konkursu ekologicznego dla dzieci, wręczenie nagród na scenie
15.30-15.45 – rozmowy przy stole – O Ślimaku historia krótka – Grzegorz Skalmowski, twórca marki Snails Garden
15.00-17.00 – wspólne gotowanie zupy rybnej Karola Okrasy z uczestnikami – degustacja
17.20-17:45 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego oraz wręczenie nagród
18.30 – koncert Zespołu Pink Roses
Informacja na żywo z terenu wydarzenia będzie podawana w programie „Pytanie na śniadanie” oraz w Polskim Radio Olsztyn.
Serwis mazury24.eu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.
Artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!