ReklamaA1 - Sylwester Stranda

Twarda woda w hotelach - kosztowny kłopot

Pozostałe13 maja 2024, 12:02
Twarda woda w hotelach - kosztowny kłopot

Warmia i Mazury, ze względu na swoje liczne atrakcje, jest regionem o dużej koncentracji ruchu turystycznego. Ponieważ na zdecydowanej większości tego regionu woda wodociągowa charakteryzuje się podwyższoną twardością, wiele warmińsko-mazurskich hoteli i pensjonatów zmaga się z problemami, za które odpowiedzialna jest twarda woda.

Jakie problemy generuje zwiększona twardość wody w branży hotelarskiej oraz jak sobie z tym radzić, rozmawiamy z technologiem firmy Inżynieria wody, której specjalizacja to kompleksowe uzdatnianie wody.

Twarda woda, co w ogóle oznacza to określenie?

W pierwszej chwili twarda woda kojarzy nam się z uciążliwymi osadami np. czajniku. Są to osady powstałe z termicznego rozkładu węglanów wapnia i magnezu. Im więcej zawartych jest w wodzie tych związków, tym woda jest twardsza. Obowiązujące przepisy dopuszczają szeroki zakres twardości ogólnej wody i wynosi on aż do 500 miligramów węglanu wapnia w litrze. Natomiast warto zaznaczyć, że już od wartości powyżej 150 miligramów węglanu wapnia w litrze twardość wody daje o sobie znać w postaci uciążliwości eksploatacyjnych.

Jakie problemy z twardą wodą występują w przypadku hoteli i pensjonatów?

Pensjonaty, hotele oraz ośrodki wypoczynkowe charakteryzują się rozległą instalacją wodociągową, oraz dużą ilością pomieszczeń i urządzeń, w których korzysta się z wody. W przypadku używania wody o podwyższonej twardości rosną nie tylko koszty eksploatacji takiego obiektu, ale również częściej występują nieprzewidziane koszty związane z awarią urządzeń infrastruktury technicznej. Ponadto obniża się komfort gości hotelowych, co wpływa na niską ocenę całego obiektu.

Proszę o kilka konkretnych przykładów skutków użytkowania twardej wody.

Pomieszczeniem, w którym oddziaływanie twardej wody najszybciej będzie widoczne, jest łazienka, a takich pomieszczeń w hotelach i pensjonatach jest proporcjonalnie dużo. Osady z twardej wody odkładając się na wszystkich kabinach prysznicowych, zlewach i sanitariatach generują realne koszty związane z koniecznością usunięcia tych osadów, czyli koszt pracy obsługi oraz koszt środków czyszczących.

Ogrzewanie twardej wody związane jest z wytrącaniem się kamienia kotłowego na elementach ogrzewających wodę. Stwarza to dwa problemy. Pierwszym jest wzrost kosztów ogrzewania wody, ponieważ narastający na wszystkich wymiennikach ciepła kamień kotłowy stwarza coraz większą izolację termiczną. Taką dodatkową barierę trzeba niepotrzebnie ogrzać, zanim woda uzyska oczekiwaną temperaturę, a to obniża ogólną efektywność systemu ogrzewania. To znowu są realne koszty. Drugi problem to przegrzewanie się grzałek wszystkich typów ze względu na zbyt dużą warstwę kamienia kotłowego, co w ostateczności powoduje przepalenie tego elementu i wymusza konieczność kosztownej wymiany.

Jednak awarii oraz przyśpieszonego niszczenia infrastruktury mającej kontakt z twardą wodą niestety jest więcej. Pompy cyrkulacyjne ciepłej wody, baterie umywalkowe, wylewki prysznicowe, infrastruktura basenowa, jacuzzi, strefy SPA to wszytko po prostu się szybciej zużywa i wymaga wymiany.

Dodatkowo, w wyniku zarastania wnętrza rur instalacji wodociągowej osadami z twardej wody, spada ciśnienie w punktach poboru wody, co negatywnie przekłada się na komfort gości hotelowych.

Bardzo duże koszty w przypadku korzystania z twardej wody ponoszone są w kuchni. Urządzenia gastronomiczne mające kontakt z taką wodą, a w szczególności te ogrzewające wodę takie jak kotły warzelne, piece parowe, ekspresy do kawy, bardzo szybko niszczeją i ulegają awariom. Naczynia i sztućce po wyjęciu ze zmywarek posiadają naloty wymagające czasochłonnego polerowania, a szkło ulega zmatowieniu.
Twarda woda powoduje efekt przysłaniania poszczególnych smaków potraw, przez co jedzenie ma mniej wyrazisty smak. Natomiast napoje z twardej wody posiadają nieestetyczne kożuchy na powierzchni, a kostki lodu posiadają naloty z wapnia.

Zmiękczacz wody w hotelu pensjonacie ośrodku wypoczynkowym
Zmiękczacz wody w hotelu pensjonacie ośrodku wypoczynkowym

Trochę tego jest. Jak sobie zatem radzić z twardą wodą w hotelu?

Sprawdzoną metodą na rozwiązanie problemu twardej wody w hotelach, pensjonatach wypoczynkowych jest montaż zmiękczacza wody. Taki zmiękczacz wody, zamontowany na wejściu wody do budynku, zabezpiecza całą instalację wodociągową, wszystkie pomieszczenia sanitarne oraz wyposażenie kuchenne. Jest to rozwiązanie o potwierdzonej skuteczności działania, bezpieczne, oraz powszechnie stosowane na całym świecie.

Czy zmiękczacz wody dla hotelu to duży koszt?

Główny czynnik cenotwórczy to wielkość instalacji, a szczególnie ilość punktów poboru wody o dużym wypływie takich jak prysznic lub wanna, czyli w uproszczeniu łazienek. Na tej podstawie można przyjąć, że koszt montażu zmiękczacza w przeliczeniu na jedną łazienkę wynosi z reguły od 300 do 900 zł. Przedział tych kosztów jest uzależniony od twardości wody dostarczanej z wodociągu – im twardsza woda tym koszt większy. Ponadto wielkość samego obiektu również ma wpływ na ten przedział, ponieważ im więcej łazienek tym cena jednostkowa jest z kolei mniejsza. Obecność strefy SPA, basenu, własnej pralni lub dużej restauracji również ma wpływ przy doborze wielkości zmiękczacza wody, ale to już są czynniki uwzględniane indywidualnie.

Jakie są koszty związane z używaniem zmiękczacza wody?

Koszty eksploatacyjne zmiękczacza wody związane są głównie z zużyciem soli tabletkowanej oraz wody podczas regeneracji urządzenia, która odbywa się automatycznie, bez ingerencji obsługi. Więc przy pełnym wykorzystaniu wydajności zmiękczaczy, czyli w szczycie sezonu, koszty eksploatacyjne kształtują się w przedziale do 10 zł na łazienkę miesięcznie. Natomiast poza szczytem turystycznym, kiedy zużycie wody na obiekcie jest mniejsze, zmniejsza się częstotliwość regeneracji zmiękczaczy, co automatycznie obniża wspomniane kosztów.

Jak widać, poziom kosztów eksploatacyjnych jest niewielki, natomiast jeśli uwzględnimy do tego koszt inwestycyjny, to okaże się, że dość szybko cała inwestycja się zwróci. Wynika to z faktu, że zostaną wygenerowane realne oszczędności w postaci mniejszego zużycia detergentów, roboczogodzin obsługi hotelowej, czy wyeliminowaniu nieprzewidzianych kosztów usunięcia awarii lub wymiany urządzeń podgrzewających twardą wodę, a w tym urządzeń pomieszczeń kuchennych oraz łazienkowych.

Centralny zmiękczacz wody w hotelu
Centralny zmiękczacz wody w hotelu

Czy zmiękczacz wody w hotelu wymaga skomplikowanej obsługi?

Absolutnie nie. Zmiękczacz wody dzięki wyposażeniu w nowoczesną głowicę sterującą samoczynnie inicjuje regenerację złoża zmiękczającego oraz nadzoruje poprawność tego procesu. Jedynym obowiązkiem po stronie użytkownika jest okresowe dosypywanie przez obsługę budynku soli tabletkowanej do zasobnika. Jednak stosowane zasobniki soli są na tyle pojemne, że częstotliwość dosypywania tabletek solnych nie jest dużym obciążeniem dla obsługi hotelu.

Czy montaż zmiękczacza wody wymaga specjalnego przygotowania w budynku?

Specjalnych przygotowań nie trzeba wykonywać. Najważniejsze jest wygospodarowanie miejsca w pomieszczeniu z dostępem do energii elektrycznej oraz z możliwością wpięcia do kanalizacji w celu odprowadzenia popłuczyn z regeneracji urządzenia. Najlepszą lokalizacją na montaż zmiękczacza wody jest pomieszczenie techniczne w okolicy wodomierza głównego, ponieważ taka lokalizacja zabezpiecza całą instalację w budynku oraz wszystkie urządzenia.

Z doborem i montażem zmiękczacza wody najlepiej jest zwrócić się do firmy posiadającej doświadczenie w tym zakresie. Zapraszamy do nas. Jesteśmy w stanie dobrać system optymalny pod względem wydajności, kosztów inwestycyjnych oraz kosztów na etapie eksploatacji. Oferujemy wiele rozwiązań włącznie z systemami zapewniającymi dostęp do miękkiej wody nawet 24 godziny na dobę, jeśli występuje taka konieczność. Mamy duże doświadczenie w tym zakresie.

Natomiast w przypadku obiektów z własnym ujęciem wody w postaci studni głębinowej oczyszczanie wody wymaga szerszej analizy, gdzie kluczowym krokiem są laboratoryjne badania wody. Taką usługę również świadczymy w ramach kompleksowego uzdatniania wody i w takim przypadków również zapraszamy.

Dziękuję za rozmowę, a zainteresowanych tematem namawiamy do kontaktu z firmą Inżynieria wody z Olsztyna.

ReklamaC1 - Restauracja Kormoran

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 3

  • 0
    Czuje się - ZADOWOLONY
    ZADOWOLONY
  • 0
    Czuje się - ZASKOCZONY
    ZASKOCZONY
  • 2
    Czuje się - POINFORMOWANY
    POINFORMOWANY
  • 0
    Czuje się - OBOJĘTNY
    OBOJĘTNY
  • 0
    Czuje się - SMUTNY
    SMUTNY
  • 0
    Czuje się - WKURZONY
    WKURZONY
  • 1
    Czuje się - BRAK SŁÓW
    BRAK SŁÓW

ReklamaB0 - Moja Koja

Daj nam znać

Jeśli coś się na Mazurach zafascynowało, wzburzyło lub chcesz się tym podzielić z czytelnikami naszego serwisu
Daj nam znać
ReklamaB1 - Amax
ReklamaA2 - Mazurska Jagnięcina