Założenia projektu „Wodny Świat” są imponujące. W Giżycku, obok molo, na jeziorze Niegocin ma powstać centrum rekreacyjne i edukacyjne z restauracją na wodzie, miejscami do cumowania i Osadą Żeglarza. Inwestycja opiewa na prawie 72 miliony złotych.
Na początku lipca Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości poinformowała, że projekt "Wodny Świat" otrzymał dofinansowanie w wysokości prawie 41 milionów złotych w ramach Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020. Projekt realizują cztery firmy: Krzysztof Lickiewicz, Paweł Petrusewicz Firma Usługowo Handlowa sp. z o. o., Karolina Czupryniak Chiliart oraz Nowe Mazury 8 sp. z o. o. sk., w której jednym z udziałowców jest piłkarz Robert Lewandowski.
Jak czytamy w komunikacie PARP, celem projektu jest wzmocnienie świadomego korzystania z zasobów wodnych poprzez dbanie o czystość, obserwację naturalnego środowiska wodnego oraz uczestnictwo w połowach ryb, ich przyrządzaniu i konsumpcji. "Wodny Świat" to sieć miejsc skupionych wokół wody, gdzie każda część składowa ma budować skojarzenia z wodą. Założenia projektu, który pochłonie prawie 72 miliony złotych, robią ogromne wrażenie.
Jednym z filarów projektu jest świadome wędkarstwo i żeglarstwo, i właśnie w ramach tego działania ma być zbudowana Osada Żeglarza, pełniąca funkcję przystani jachtowej z możliwością korzystania z licznych atrakcji edukacyjnych i prospołecznych. Osada Żeglarza będzie stanowić Centrum Wodnego Świata. Ma powstać tam również centrum rekreacji i edukacji oparte o technologie VR, gdzie w formie zabawy odwiedzający będą zdobywali wiedzę związaną z wodą. Wśród atrakcji znajdzie się symulator wędkarski opracowany specjalnie dla Wodnego Świata (z prawdziwą topografią jeziora Niegocin, w ramach którego można się będzie przenieść do dawnej osady rybackiej). W Osadzie Żeglarza powstanie też Centrum Historii Szlaku Wód Wielkich Jezior Mazurskich z akwarium mazurskim.
Drugim założeniem projektu jest gastronomia na wodzie. Według planów na jeziorze Niegocin, obok molo, zostanie wybudowana restauracja, w której będzie można zamówić posiłek z menu bazującego na świeżo złowionych rybach. Powstanie wielofunkcyjny obiekt z możliwością cumowania jednostek pływających. Ciekawym pomysłem jest również wydzielenie strefy "self-cooking", gdzie turyści będą mogli samodzielnie przygotowywać posiłki pod opieką szefów kuchni. Zostanie również udostępniony moduł "La Petit Chef", dzięki któremu klienci będą zapoznawać się z przygotowywaniem serwowanych im dań.
Inwestycja realizowana będzie w miejscowościach Giżycko oraz Gajewo. Planowane jest utworzenie co najmniej 30 nowych miejsc pracy. Zakończenie realizacji projektu przewidziano do 31 grudnia 2021 r.
Serwis mazury24.eu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.