W każdą wakacyjną sobotę na Mazurach odbywają się leśne uczty realizowane w ramach projektu LAS RAZ. Gospodarze zapraszają do stołu ustawionego w lesie i zachęcają, by wśród zieleni spróbować tradycyjnych potraw, ale z leśną nutą. Można zjeść m.in. wędzonego węgorza z grillowaną cukinią i oliwą sosnową, gulasz z dzika duszony z jałowcem i czerwonym winem, rosół z pokrzywą lub sernik z wiązówką błotną, żelem świerkowym i dzikimi malinami. Leśne uczty to nie tylko degustacja, ale również edukacja.
Projekt LAS RAZ wystartował w tym roku i zakłada organizację pikników, słuchowisk, spotkań kulinarnych i przeróżnych warsztatów kreatywnych w lesie. Organizatorki przekonują, że najlepiej smakować, ćwiczyć, wypoczywać i uczyć się nowych rzeczy na świeżym powietrzu, pod gołym niebem.
Organizatorki: Aga Żelazko i Ewa Michalska
Przez całe lato, w ramach akcji LAS RAZ, organizowane są m.in. warsztaty plecenia wianków, spotkania literackie, ćwiczenia pilates – wszystko w lesie. Najważniejszymi wydarzeniami są jednak cykliczne uczty leśne, podczas których można poznać nowych ludzi, odpocząć wśród drzew, a na dodatek wziąć udział w uczcie składającej się z pięciu dań. W projekt zaangażowana jest m.in. Agnieszka Żelazko, dziennikarka zakochana w Mazurach, autorka pięciu książek (w tych 2 pozycji kulinarnych) oraz Ewa Michalska, kucharka, która praktykowała w najlepszych restauracjach m.in. Atelier Amaro, Nomie i Nolicie.
Każda uczta zaczyna się od degustacji ekologicznych serów kozich wytwarzanych na Mazurach. Do serów podawane są puszyste bułeczki z tymiankiem cytrynowym i dwa rodzaje palonego masła: z pyłkiem pszczelim lub rumiankiem. Później przychodzi czas na wędzone ryby prosto z Mazur: sieję oraz węgorza. Ryby serwowane są z grillowaną cukinią, parmezanem i przepyszną oliwa sosnową. Następnie goście dostają aromatyczny rosół z młodych warzyw, z dodatkiem lubczyku i pokrzywy. Do rosołu podawane są kluseczki z pokrzywą. Daniem wieczoru jest dziczyzna serwowana w różnych postaciach: w młodych liściach kapusty z prażoną kaszą gryczaną i sosem demi glace lub w formie aromatycznego gulaszu duszonego z jałowcem i czerwonym winem. Na deser jest lekki i delikatny sernik na kruchym spodzie. W masie serowej czuć aromat wiązówki błotnej, a na górze znajduje się żel świerkowy i dzikie owoce (leśne maliny, jagody etc.). Osoby, które są wege mogą posmakować rosołu na bazie pieczonych pomidorów i przeróżnych wariacji z wykorzystaniem leśnych grzybów (np. kaszotto z kurkami).
Nietypowy smak potraw to nie wszystko. Ważne są też drogocenne i zdrowotne właściwości leśnych i roślinnych składników. Przykładowo: igiełki sosny od lat stosowane są jako środek bakteriobójczy i wzmacniający odporność, bogaty w garbniki, substancje żywicowe, karoten oraz witaminę C.
Dziczyzna zawinięta w młodą kapustkę, sos demi glace, pomidorki
Podczas uczty goście mogą spróbować m.in. oliwy sosnowej, która idealnie pasuje do grillowanych warzyw. Igiełki sosny zalewa się zwykłą oliwą, a następnie odstawia na 3-4 tygodnie. Można też zmiksować powyższe składniki. Wtedy smak oliwy będzie bardziej aromatyczny, a „mikstura” będzie gotowa po 2-3 dniach. Jałowiec (dodawany podczas uczt do dziczyzny) ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a wiązówka błotna, którą można zaliczyć do miododajnych roślin, wykazuje właściwości odtruwające, przeciwzapalne, a nawet przeciwbólowe. Świetnie nadaje się m.in. do kremu serowego i innych przepysznych deserów.
Leśne uczty przyciągają nie tylko osoby, które tęsknią za ciszą, spokojem i błogim wypoczynkiem, ale również smakoszy szukających kulinarnych wrażeń. Udział w spotkaniach to nie tylko kulinarna, ale też botaniczna uczta. Dookoła las, przeróżne gatunki drzew, a na stołach wieńce i bukiety przygotowane z polnych kwiatów, ziół i innych roślin np. liści lipy, czeremchy, dzikiej maliny, rozchodnika, tawułki, lawendy lub kwiatu żurawki.
Lekki sernik z wiązówką błotną, żelem świerkowym i dzikimi malinami
Na polanie, pomiędzy dwoma drzewami często rozciągnięty jest gigantyczny zielony wianek, na którego tle można pozować do zdjęć. Dla pań przygotowywane są wianki z polnych kwiatów.
Leśne uczty, organizowane w ramach projektu LAS RAZ, są kameralne (do 12 osób), zaczynają się około godziny 15:00 i trwają do godz. 20:00 lub dłużej. Odbywają się na Mazurach, w sercu Puszczy Piskiej, niedaleko Mikołajek, blisko Jeziora Majcz Mały (dokładne miejsce zbiórki podawane jest w momencie zgłoszenia). Koszt udziału w zorganizowanej uczcie to 300 zł za osobę. W koszty wliczone jest 5 dań oraz napoje (lemoniady i letni szprycer na bazie białego wina, wody musującej i syropu z kwiatów bzu).
Wszelkie informacje o wydarzeniach można znaleźć na profilu LAS_RAZ_ na Instagramie. Zgłoszenia na adres e-mail: lasraz2020@gmail.com, dodatkowe informacje pod numerem telefonu 695 431 706. Ze względu na dużą liczbę zapytań decyduje kolejność zgłoszeń oraz uiszczenie opłaty za uczestnictwo najpóźniej do 3 dni roboczych przed ucztą.
Serwis mazury24.eu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i opinii. Prosimy o zamieszczanie komentarzy dotyczących danej tematyki dyskusji. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.